top of page

Digital Imaging and Compositing

Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, Φωτο-μοντάζ και φωτο-κολάζ

  • Διδάσκων: Μιχάλης Ζαχαρίας

  • Διάρκεια: 12 συναντήσεις των 2 ωρών

  • Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: -

  • Προϋποθέσεις συμμετοχής: -

  • Προαπαιτούμενο software: Adobe Photoshop (εναλλακτικά δωρεάν λογισμικό Gimp ή Photopea)

  • Τιμή: 260€ (σε δύο δόσεις)

  • Έναρξη: αναβάλλεται προσωρινά

Το σεμινάριο εστιάζει στην πρακτική μιας πιο επεμβατικής επεξεργασίας εικόνας, αλλά και της σύνθεσης πολλαπλών εικόνων με σκοπό την καλλιτεχνική δημιουργία. Σαν διδακτική δομή περιλαμβάνει μια συνεχή εναλλαγή θεωρίας και πρακτικής, από τη μια διαμέσου παρουσιάσεων που ορίζουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο και από την άλλη μέσω tutorials με σκοπό την τεχνική κατάρτιση πάνω σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας(Adobe Photoshop, Gimp και Photopea).

 

Το σεμινάριο αποσκοπεί τόσο στην ουσιαστική κατανόηση της φιλοσοφίας της επεξεργασίας εικόνας πέρα από την τυπική διόρθωση μιας λήψης, δηλαδή στην εκτροπή της αρχικής εικόνας σε μια άλλη εκδοχή της (Resampling) και εν συνεχεία του φωτομοντάζ και κολάζ, όσο και στην διδασκαλία των βασικών τεχνικών και σύγχρονων εργαλείων που μπορούν να εκπληρώσουν μια τέτοια λογική. Είναι ένας κύκλος μαθημάτων για τις καλλιτεχνικές δυνατότητες πέρα από την φωτογραφία, χρησιμοποιώντας την τελευταία σαν πρωτογενές υλικό, για μια διαδικασία που ανήκει στον διευρυμένο χώρο του post-production. Ξεκινάει από την παραποίηση της φωτογραφίας, συνεχίζοντας με την Cut & Paste αισθητική του φωτοκολάζ και την διάκρισή του από το φωτομοντάζ, για να καταλήξει σε πιο προχωρημένες τεχνικές compositing εικόνας. Το αντικείμενο των μαθημάτων είναι ουσιαστικά η δημιουργία νέων εικόνων από ήδη υπάρχουσες, είτε επεμβαίνοντας δημιουργικά στην καθεμία τους, εξερευνώντας τα όρια της επεξεργασίας, είτε συνδυάζοντας τες με άλλες σε μια λογική σύνθεσης.

 

Ως προς το θεωρητικό κομμάτι, τα μαθήματα ορίζονται μέσα από έναν ιστορικό άξονα, που στην ουσία αποτελεί μια μικρή αναδρομή γύρω από την σύνθεση φωτογραφιών, από τα πρώτα πειράματα επεξεργασίας εικόνας στον σκοτεινό θάλαμο και τα φωτομοντάζ, στα φωτοκολάζ του Βερολινέζικου Νταντά, και από την Pop-art μέχρι τα σημερινά ψηφιακά ανάλογα στην τέχνη. Ως προς το τεχνικό μέρος, η παρουσίαση του βασικού interface, η επεξεργασία τόνων, αντιθέσεων και χρώματος, τα εργαλεία και οι λειτουργίες επιλογής μερών της εικόνας, ο χειρισμός layers και τέλος η δημιουργία και επεξεργασία μασκών είναι οι βασικές ενότητες του σεμιναρίου.

 

Σημαντική παράμετρος των μαθημάτων είναι η παράδοση μικρο-ασκήσεων σχετικών με την κάθε παρουσίαση, για την καλύτερη αφομοίωση των ενοτήτων των μαθημάτων. Οι ασκήσεις αυτές θα παραδίδονται σε κάθε μάθημα για να εκτελεστούν μέχρι το επόμενο, όπου και θα παρουσιάζονται στο πλαίσιο του μαθήματος.

bottom of page